Kerkcafé Blaricum

Schepselen spelen een rol

Inleider: Prof.Dr. Karel Deurloo
Datum: Dinsdag 20 januari 2009

De oudste en grootste verwarring over het Bijbelse begrip schepping is, dat het zo ongeveer hetzelfde zou betekenen als natuur. Dat woord komt echter in de bijbel niet voor. De kerk heeft het van de Grieken overgenomen met alle gevolgen van dien voor kerk en theologie. Men leerde dat je uit de natuur/schepping kunt aflezen dat er een Schepper, een God is. Naar Bijbels besef weet de mens alleen van horen zeggen wat schepping is; schepping kun je alleen geloven.

In de Bijbel spelen schepselen telkens een rol in de geschiedenis van de God van Israël en zijn volk; en wel heel vaak geschapen verschijnselen, ‘schepselen’ in overdrachtelijke zin. Ze zijn gehoorzaam aan hun Heer en Schepper. Voor het goede begrip van Bijbelse verhalen is het noodzakelijk hiervoor gehoor te krijgen. Bijvoorbeeld: de aarde [= vaak de mensenwereld] heeft haar solide aspect [bergen en heuvels] en haar gevaarlijke, onsolide kant [zee en rivieren].

Vooral in verband met deze overdrachtelijke betekenis zullen op deze avond enkele teksten gelezen worden [al kunnen we natuurlijk geen bergen verzetten.] (zie ‘Schepping: van Paulus tot Genesis’; 2008; Kok, Kampen).

Prof.Deurloo is emeritus-hoogleraar theologie uit Amsterdam

Geluidsregistratie van deze bijeenkomst:

20-01-2009 Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl