Kerkcafé Blaricum

De niet-westerse Jezus

Inleider: Prof. Dr. Martien Brinkman
Datum: Donderdag 18 maart 2010

Het zwaartepunt van de huidige christenheid ligt op het zuidelijk halfrond. Vrijwel alle christenen wonen daar in een minderheidssituatie. In Azië bijvoorbeeld wonen ze te midden van meerderheden van islamieten, hindoes, boeddhisten, sjamanisten of taoïsten. In toenemende mate laat die omgeving sporen na in de christelijke theologie ter plaatse. Dat geldt ook voor de Afrikaanse christenen in relatie tot de traditionele Afrikaanse religies.

Zo ontstaat er een niet-westerse theologie met geheel eigen beelden en begrippen. Als leidraad bij de beschrijving hiervan hanteert de auteur in zijn boek ‘De niet-westerse Jezus’(2007) het begrip ‘dubbele transformatie’. Daarmee wil hij aangeven dat op Jezus begrippen worden toegepast die in westerse ogen nieuwe dimensies toevoegen, terwijl die begrippen zelf door de toepassing ook veranderen. Jezus ondergaat dus een spannende transformatie.

Prof. Dr. Martien Brinkman is hoogleraar oecumenische/ interculturele theologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. In 2011 is een monografe over De Westerse Jezus voorzien.

Geluidsregistratie van deze bijeenkomst:

18-03-2010 Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl