Wij weten niets van hun lot.
Inleider: Dr. Bart van der Boom
Datum: Woensdag 9 april 2014
‘Wij weten niets van hun lot’ Gewone Nederlanders en de Holocaust geeft antwoord op de vraag wat gewone Nederlanders tijdens de Bezetting vonden en wisten van de Jodenvervolging. Leefden zij mee met hun vervolgde landgenoten, of liet hun lot hen koud? En wat wisten zij van dat lot? Hebben wij es gewusst, of niet? Op basis van 164 merendeels nooit eerder onderzochte dagboeken reconstrueert de auteur de stemming en kennis ten aanzien van de Holocaust.
Hij concludeert dat de gewone Nederlander niet onverschillig tegenover de Jodenvervolging stond, maar die hartgrondig afwees; dat hij wel vermoedde dat de joden het in Polen zeer zwaar zouden krijgen en velen op den duur zouden sterven, maar zich de werkelijkheid – vergassing bij aankomst – niet kon voorstellen; en dat deze onderschatting van het gevaar een onmisbare sleutel is tot hét raadsel van de Bezetting: dat zowel Joden als niet-Joden bleven gehoorzamen.
Dr. Bart van der Boom is universitair docent moderne Nederlandse geschiedenis in Leiden en publiceerde eerder boeken over de plaatsvervangend leider van de NSB Kees van Geelkerken, Den Haag in de Tweede Wereldoorlog, de Organisatie Bescherming Bevolking en de stemming tijdens de Duitse bezetting.
Geluidsregistratie van deze bijeenkomst: