Kerkcafé Blaricum

Archief: Ben Bot in gesprek met Jacobine Geel. Donderdag 26 april 2018

In gesprek met Jacobine Geel: Ben Bot
Datum: Donderdag 26 april 2018

Het project Europa staat onder druk, niet in de laatste plaats door de Brexit. Velen vragen zich af welke kant het op moet en wat het zwaarst moet wegen. Vragen die des te spannender lijken nu de relatie met Rusland aan de ene kant, en de Verenigde Staten aan de andere kant verkillen en verzakelijken. Sommigen reppen zelfs over een nieuwe Koude Oorlog. Hoe wik en weeg je in zo’n dynamische geopolitieke context, en hoe bepaal je wie je bondgenoten moeten en kunnen zijn?

Als er iemand is die met deze vragen uit de voeten kan is het oud-minister van Binnenlandse Zaken Ben Bot. We zijn verheugd dat hij op 26 april te gast is op de laatste avond van het Kerkcafé-seizoen, wanneer Jacobine Geel over deze en andere vragen met hem in gesprek gaat. Bernard Rudolf (Ben) Bot, geboren in het vroegere Nederlands-Indië in 1937, studeerde rechten in Leiden, Engeland en de VS. Na zijn promotie cum laude in Leiden in 1968 was hij tientallen jaren intensief betrokken bij de Nederlandse politiek, met name op het terrein van het buitenlandbeleid : als ambassadeur voor Oost-Duitsland, later voor Turkije; als plaatsvervangend ambassadeur voor de NAVO; als secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken; als permanent vertegenwoordiger van Nederland bij de Europese Unie in Brussel; en last but not least als minister van Buitenlandse Zaken in de kabinetten Balkenende II en III. Ook daarna bekleedde Bot belangrijke functies, o.a. het voorzitterschap van Instituut Clingendael. In 2015 verschenen zijn memoires “Achteraf bezien”.

In het gesprek met Jacobine zullen naast zijn talrijke ervaringen in de politiek zeker ook zijn persoonlijke overtuigingen en inzichten aan de orde komen. Dat we met deze gast een boeiende avond tegemoet gaan is niet teveel gezegd!

26-04-2018 Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl